Otto Stoltenberg

Otto Stoltenberg (1906-1988) var med omkring 6.000 værker en af Danmarks mest produktive marinemalere. Han var født i Kalundborg og blev udlært skibstømrer, men stak til søs, så snart han havde fået sit svendebrev i 1924.

Han sejlede primært på danske og amerikanske skibe. Han var i USA i fire år. Det var under depressionen, hvor 14 millioner var arbejdsløse. Stoltenberg sov, som mange amerikanere, under broer og i parker, når der ikke var arbejde at få. I 1931 vendte han hjem til Danmark for at aftjene sin værnepligt. Han sejlede derefter i ØK i fire år, før han gik i land i 1936, og fik arbejde på skibsværftet i Holbæk.

Otto Stoltenberg havde også talent for at tegne og fra 1943 blev han marinemaler på fuld tid. Han boede med sin familie i Skibbrogade i Kalundborg, hvor han også arbejdede ved vinduet i spisestuen.
Hver dag cyklede han afsted med skitseblokken i en mappe på stangen af cyklen og tegnede skitser af skibe i havnen. Det fortæller hans datter Tove Cravens. Når han havde tegnet skitserne, tog han hjem og lavede kultegninger efter skitserne, og cyklede så tilbage og tilbød tegningerne til skibets kaptajn. Som oftest købte både kaptajnen og andre medlemmer af besætningen hver et billede af skibet.

Senere kom Stoltenberg til Italien, hvor han som udlært skibstømrer var med til at rigge to gamle sejlskibe om, til brug ved filmoptagelser i Spanien. Han medvirkede som statist i tre amerikanske søkrigsfilm “John Paul Jones”, Billy Budd” og “Damn the Defiant”.

PÅ kultegningen herover, udført af Otto Stoltenberg, ses et søslag mellem to orlogsfregatter fra 1700-tallet.

Den ene fregat fører amerikansk flag, mens den anden fører det britiske orlogsflag.
Hvordan kan det nu være at Stoltenberg tegnede to 1700- tals fregatter? Han levede jo ikke i 1700-tallet. Årsagen er at der er tale om to filmskibe. Tegningen er lavet i Denia i Spanien i 1958 under indspilningen af filmen ”John Paul Jones”.

Denne film var IKKE en sørøverfilm, som den nogle steder ses beskrevet. Det var derimod en historisk søkrigsfilm.

I 1958 blev Otto Stoltenberg kontaktet af sin gamle ven Alan Villiers. Alan Villiers var en kendt australsk kaptajn, forfatter og søhistoriker, som Stoltenberg havde lært at kende under depressionen i USA i 1930´erne.

I Danmark er Villiers nok mest kendt, som manden der købte det første skoleskib med navnet GEORG STAGE (1882-1934). Han omdøbte skibet til JOSEPH CONRAD og sejlede jorden rundt med det i 1930´erne. I dag ligger det som museumsskib i Mystic Seaport i Connecticut i USA.

Alan Villiers bad Stoltenberg om at hjælpe med at sejle to brigantiner (sejlskibe) fra Italien til Spanien, hvor filmselskabet Samuel Bronston ville optage en historisk søkrigsfilm om den kendte amerikanske søhelt fra den amerikanske uafhængighedskrig, John Paul Jones. John Paul Jones anses for at være den amerikanske flådes grundlægger.

De to skibe, MARCEL B. SURDO og ANGIOLINA H, blev købt af rederiet G. Surdo på Sicilien og blev derfra sejlet til Fiomocino ved Rom, hvor de blev ombygget til 1700-tals skibe, med bla. balkoner, blyindfattede ruder, store agterlanterner, hamprigning, færre mærs og bramsejl, 180 cm lange kanoner og meget mere. Intet blev sparet for at få dem til at ligne orlogsfregatter fra slutningen af 1700-tallet.

MARCEL B. SURDO, der var på 280 tons og bygget som brigantine i 1915 i Viareggio i Italien, blev omdannet til filmudgaven af den britiske orlogsfregat HMS SERAPIS. Senere blev den endnu engang ombygget og anvendt som filmudgaven af USS RANGER i samme film.

Den mindre ANGIOLINA H, var på 173 tons og bygget som brigantine i 1904 i Viareggio i Italien som GILDA T. Dette skib spillede rollen som John Paul Jones´ skib BONHOMME RICHARD i filmen der kom til at hedde ”John Paul Jones”, på dansk ”Kaptajn Jones Eventyr”.

Otto Stoltenberg var med i hele forløbet fra ombygningen i Rom, på sejlturen til Denia i Spanien, hvor optagelserne fandt sted i perioden juni- august 1958, samt efter filmen hvor skibene blev rigget ned og sejlet til Valencia og lagt op.

På Stoltenbergs kultegning ses filmens søslag mellem den amerikanske fregat BONHOMME RICHARD til venstre og den britiske fregat HMS SERAPIS til højre.

Både Otto Stoltenberg og de to skibe MARCEL B. SURDO og ANGIOLINA H deltog senere i yderligere to film. I 1961 fløj han til Valencia for at samle mandskab til de to skibe der havde ligget oplagt siden indspilningen af ”John Paul Jones” i 1958. Der skulle optages to film på otte måneder inklusive oprigning af skibene, der igen skulle spille rollerne som fregatter fra slutningen af 1700-tallet.

I Valencia var Otto Stoltenberg med til at samle mandskab til de to skibe. Han blev oprindelig selv antaget som skibstømrer, men fik efter nogle dages forløb jobbet som styrmand på det ene af de to, på rejsen fra Valencia til Spanien.

I den første film ”Billy Budd”, på dansk ”Mytteri”, ses Otto Stoltenberg som rorgænger på MARCEL B. SURDO, der i denne film spillede rollen som den britiske fregat HMS AVENGER. I samme film spillede det andet skib, ANGIOLINA H, rollen som fransk orlogsfregat, der kommer i kamp med HMS AVENGER.

I den efterfølgende film ”Damn the Defiant”, på dansk ”Under brændende sejl”, skildres kampe mellem britiske og franske orlogsskibe under napoleonskrigene. MARCEL B. SURDO spillede i den film rollen som den britiske fregat HMS DEFIANT, mens ANGIOLINA H igen gav den rollen som fransk orlogsfregat. Optagelserne til begge film fandt sted i havnebyen Denia, nord for Alicante. Under indspilningen af disse to film mødte Otto Stoltenberg en del kendte skuespillere bla. Alec Guinness, Anthony Quayle, Maurice Denham, Nigel Stock, Terence Stamp, Peter Ustinov m.fl.

Som eneste dansker blandt ca. 400 medvirkende i sørøverfilmen “Billy Budd”, fik Otto Stoltenberg et personligt venskab med filmens instruktør, producer og hovedrolleindehaver, Peter Ustinov. Han havde engang været i Danmark og var, ifølge Stoltenberg, meget stolt over at kunne en smule dansk.

Fra Otto Stoltenbergs datter, Tove Cravens, modtog vi i foråret 2022 dette foto af en akvarel, udført af Stoltenberg i 1958.

Den forestiller briggen ANGIOLINA H efter at den var blevet bygget om, så den lignede en amerikansk fregat fra slutningen af 1700- tallet. Skibet ses udfor Gibraltar, under navnet ALFRED, på vej til Denia i Spanien, hvor optagelserne til filmen “John Paul Jones” (på dansk “Kaptajn Jones Eventyr”) fandt sted i perioden juni- august 1958 Efter rollen som filmskibet ALFRED, spillede samme skib rollen som den amerikanske søhelt John Paul Jones´ berømte fregat BONHOMME RICHARD. Som minde om John Paul Jones, har flere skibe i den amerikanske flåde haft navnet BONHOMME RICHARD. Den nuværende USS BONHOMME RICHARD er et 257 meter langt amfibieskib af WASP- klassen søsat i 1998.

Otto Stoltenberg var ikke kun maler og tegner. Han var også en præmineret træskærer. I forbindelse med museets udstilling i 2022, havde vi lånt en “gudefigur” som Stoltenberg havde skåret af en træstamme, som han havde fundet i vandkanten.

“Gudefigur” skåret af Stoltenberg, af en træstamme, som han havde fundet i vandkanten.
Herover: Gæstebog med fisk, skåret af Otto Stoltenberg
Herover: Gæstebog med sejlskib, skåret af Otto Stoltenberg